Hiányom lett !!!! Hetek óta úgy ettem volna Mama kalácsából,de hát messze van,Mama is meg a kalácsa is.Rávettem hát magam,hogy süssek magunknak .
Ezáltal csokis-kakaós és mákos sült ki.
Hozzávalók:
600 g liszt
150 g vaj
2 tojás
2,5 dl tej
50 g cukor
fél citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
1 cs. élesztő
Töltelék:
cukrozatlan kakaópor
csoki
cukor
vaj
a másikba a mákoshoz:
150 g darált mák
fél citrom reszelt héja
kevés citromlé
tej
50 g cukor
A tésztához a tejet megmelegítjük,de ne legyen forró csak langyos.Elkeverünk benne egy kiskanálnyi cukrot és beleszórjuk az élesztőt.Félretesszük.Addig a lisztet és a vajat elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a kovászt és minden mást is.Én a kézi mixerrel szoktam összeállítani a tésztát , a dagasztó lábaival,gyors egyszerű,nem rohad le a karom.A tészta akkor jó,ha egyenletesen fénylik,puha,és elválik a táltól.Letakarva meleg helyen kelesztjük kb. a 2x-re.Addig a mákot elkeverjük a citromlével,cukorral,citrom héjjal.Egy nagy tepsit megkenünk vajjal,lisztezzük,a sütőt előmelegítjük.Mikor megkelt a tészta,elfelezzük,kinyújtjuk,és megszórjuk a mákkal,majd annyi tejet locsolunk rá,hogy a mák kellően nedves legyen a tészta tetején,de még ne áztassa a tésztát.Majd a két keskenyebbik szélét behajtjuk kicsit,és az egyik szélesebbik oldalán feltekerjük a tésztát,majd átrakjuk a tepsibe a tekercset.A másik tésztát is kinyújtjuk,megszórjuk ízlés szerint kakaóporral,cukorral,csokikockákat rakunk rá,és vajat csipegetünk a tésztára.Elszórtan,de minden hol legyen egy-egy csipet.Ezután ennek is behajtjuk a keskenyebbik oldalait,majd a szélesebb résznél felgörgetjük ezt is.Óvatosan átemeljük a tepsibe,megkenjük tojással a tetejét,és mehet a sütőbe.150 fokon,kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
nem egy világszépe,de isteni,puha,és a csoki folyik belőle....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése