Mivel mostanában elég gyakran járunk a magyar boltba,ezért úgy gondoltam,hogy beáldozom a régebben vásárolt tepertőket,és csinálok egy adag fincsi tepertős pogit.Bár biztos nem lesz olyan,mint amit Horgoson kapni a péknél,de hát azért megpróbálkoztam valami hasonlóval.
Tehát,adott volt egy darab tepertőkrém,és egy pár szem mangalica tepertő...
Hozzávalók:
500 g liszt
100 g tepertőkrém
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 tojás
2 ek. tejföl
1 cs. élesztő
kis tej és cukor az élesztőhöz
a kenéshez:
200 g tepertő
3 ek. zsír
só ízlés szerint
Az élesztőt langyos tejben a szokásos módon felfuttatjuk a cukorral.Addig egy tálba kiadagoljuk a hozzávalókat,majd hozzáöntjük az élesztős tejet is,és a gyúrós lábakat betéve a kézi mixerbe, gyors összeállítjuk a tésztát,majd hagyjuk meleg helyen dagadni.
Míg pihen a puha tészta,addig egy botmixerrel vagy annak egy másik részével a darálóval/aprítóval,masszát készítünk a tepertőből-zsírból-sóból (nyilván ha van otthon 300 g tepertőkrém,akkor ez a folyamat kimarad,mert harmadoljuk és akkor egy harmada megy a tésztába,kér harmada meg a kenéshez) .
Miután megkelt,elnyújtjuk,majd megkenjük a frissen készült tepertőkrémünkkel,és felhajtjuk a tésztát.
Pihentetjük ismét,és megismételjük a nyújtási,kenési és hajtogatási folyamatot,a hajtogatások között is kenjük meg a tésztát,hogy mindenhol legyen a fincsi krémből.
Majd végül kinyújtjuk 2 centisre a tetejét bevagdossuk,és tetszőleges nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk ,megkenjük a tetejüket tojással , de mivel marad a krémből is,így én azzal szoktam,viszont így nem csillog a teteje ha megsült,és megsütjük 200 fokos sütőben,kb.20-25 perc alatt.
Én nem pohárral szaggattam,simán csak késsel kockákra felvágtam,kicsit rusztikus,de az íze ugyan az :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése