És mivel már úgy vágytam az ízére,így gondoltam nem is lehetne jobb alkalom rá,mint a szülinapom.Bár karácsonyra vettem a masszákat,hogy majd csinálok gesztenyepürét,de hát annyi sütit lesütöttem,meg volt guba,és szaloncukor , tiramisu,meg minden mi szem-szájnak ingere,így maradt a gesztenyés finomság szilveszterre.
Hozzávalók:
a piskótához:
200 g liszt
200 g cukor
4 tojás
5 evőkanál víz
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
2 ek. kakópor
rum aroma
a krémhez:
360 g gesztenyemassza
1 vaníliás pudingpor
fél l tej
150 g cukor
250 g vaj
tetjére:
étcsoki
tejszín
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztottam,a fehérjét habbá vertem.A lisztet a kakóporral és a sütőporral elkevertem.A cukrot a tojások sárgájával , a vízzel , a víníliás cukorral(én valília aromát használtam és rum aromát is),fehéredésig kevertem.Hozzáadtam a lisztes keveréket,majd végül a fehérjehabot is.A tortaformát kivajaztam-liszteztem,és beleöntöttem a tésztát. Előmelegített sütőben sütöttem,kb fél óráig,de az első 20 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni!!!Mikor kész lett,hagytam teljesen kihűlni,és ketté vágtam a piskótát.
Míg sült és hűlt a piskóta,addig a krémmel foglalkoztam.Megfőztem a pudingot , a cukor mennyiségből kiemeltem 3ek.-t,ezt a pudinghoz főztem,majd azt is hagytam kihűlni.Mikor teljesen kihűlt,hozzá adtam a maradék cukrot gesztenyemasszát,amit előtte villával szétnyomkodtam,és a vajat is,majd összedolgoztam jó alaposan és kész is volt a krém.Megtöltöttem a piskótát,került a krémből a két piskóta közé és a tetejére is,illetve maradt egy kevés díszítéshez is.Előtte való napokban a karácsonyi sütik készítésekor megmaradt nem kevés olvasztott csoki,így azt átmelegítettem-felolvasztottam és azzal öntöttem le a tetejét.
Így készült a szülinapi gesztenye tortám :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése