2014. október 8., szerda

Töltött káposzta-mifelénk csak szárma

Kiskorom óta a kedvencem,bármikor,bárhol....hmmmm....imádom....
Lassan  10 éve készítem,vagy is nem...már több mint 10 éve,mert minden karácsony kihagyhatatlan fogása nálunk,de év közben is elkészítem egyszer-kétszer.Sokaknak mumus,pedig szerintem marha egyszerű az elkészítése.
Most kivettem egy csomag szalonnás húsit a fagyóból,6 szelet húsi volt benne,15 cm-es csíkok...azért írom így,mert gőzöm nincs  ,hogy ez mennyi deka lehetett,igazából sosem méricskélek,mindig ízlésre,vagy a szemmértékre hagyatkozom....
Tehát a sertéshúsiról  levágtam a bőrét,félretettem,nem dobtam ki a bőrt.A húsit felkockáztam,megmostam,mivel  darálóm nincs így minden darált húsos dolgot a konyhai robotgéppel,az aprítóval szoktam  összeaprózni.Ezután  egy tálba raktam,hozzáadtam sót,borsot,fokhagymát,őrölt paprikát,vegetát,őrölt köményt de csak egy kevéskét,2 tojást,és  kb.  2 bő marék rizst.A  rizst előtte átmostam párszor.A fűszerekből is annyit használtam,amennyi a mi szánk ízlésének  finom,tehát ebből se   tudok mennyiséget írni,mindenkinek a saját  ízlésvilágához kell fűszereznie,szerintem.Mikor a húsit összedolgoztam,félre tettem,és neki láttam a káposzta mosásának.Átszoktam mosni,hogy ne  legyen túl savanyú.Az apró-vágott káposztát  is,és a leveleket is.A legfelső  nagy leveleknek  a közepét , leszoktam vágni,kb. fele  vastagságúra,hogy hamarabb átfőjön,és mert felesleges az a nagy vastag , kemény valami,szerintem.A leveleket elfeleztem,persze csak  az elég nagyokat,mert fele  is elég szokott lenni egy gombóchoz.
A feltekerési folyamat is halál egyszerű,én nem bonyolítom túl azt sem,így szoktam:

1. a (fél)levelet kiterítem
2.a gombócot a közepére helyezem
3.az alsó és felső levélrészt szorosan ráillesztem,hogy fedje a húst
 4.felhajtom a jobb oldalát
5.majd a bal oldalát is,de figyelve,hogy a húsgombóc sehol se legyen kint...fedje mindenütt a levél.







Ezután az edény aljára terítettem egy kis vágott káposztát,ráraktam a levágott szalonna bőrt,az íze kedvéért,és füstölt szalonnával szórom meg.Most a lidlben találtam finom szalonnát,két féle van,van olyan amin pizza van a címkéjén,és van a tésztás címkés,na a tésztásat szoktam venni,mert annak van igazán finom füstölt íze,sütve is,és főve is finom,ebbe az ételbe is tökéletes.Apró csíkokra van vágva,műanyag dobozkában árulják,a márkája dulano.Persze ha van itthon házi füstölt szalonna,vagy sonka akkor azzal szoktam csinálni,de most ez is megteszi.Sóztam,borsoztam,majd rápakoltam a gombócokat:









Ezután újabb sor vágott káposzta,rá a bőrke,a szalonna a fűszerek és babérlevél,itt  már szórok egy kis pirospaprikát is,fokhagymát is nyomok rá,majd újabb sor gombóc,és vágott  káposztával zártam a tetejét.
Felengedtem vízzel,csak annyival,hogy ellepje,és közepes lángon elkezdem főzni.Míg fő,nem kavargatom sosem,mindig csak  rángatom,mint a bográcsot szokás,ha elegendő víz van alatta,biztos nem ég le,de sűrűn-sűrűn meg rázogattam.Lefedve főzöm,míg meg nem puhul a káposzta is,közben kóstolgatni szoktam a levet,ha nagyon savanyú vagy sós,akkor szedek le belőle és új vízzel öntöm fel. Kb.  2 órát szoktam hagyni,annyi idő alatt biztos megfő,de karácsonykor lassú lángon órákig főzöm,úgy az igazi szerintem.Ha megfőtt,akkor rántást csinálok (zsírt  olvasztok,és lisztes paprikát pirítok le,de nem  égetem,semmiképpen sem,csak éppen hagyom egy kicsit,hogy összemelegedjenek a hozzávalók!) , majd a káposztához adom,és fakanállal,a gombócok közé nyomkodom a rántást,vigyázva,hogy nehogy szétszedjem a "rakást",közéjük tuszkolom a rántást,és főzöm még kb. 10 percig,hogy mindenhová  eljusson,szétfőjön a rántás,és tulajdonképpen kész az étel.Friss ropogós kenyérrel és egy nagy adag tejföllel imádom ;)
Jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése