2013. május 23., csütörtök

Sajttorta karamellel



Hozzávalók:

tésztájához: 165 g vaj , 250 g kekszmorzsa , 5 evőkanál  cukor
töltelék: 250 g túró , 400 g mascarpone , 150 g cukor , 1 vaníliás cukor , 2 evőkanál liszt , 3 tojás , 200 ml tejföl
karamell: 150 g cukor , 150 g tejszín , 50 g vaj

A vajat felolvasztjuk,míg olvad  a  sütőt  feltekerjük  maximumra,hogy jól előmelegedjen.A  kekszmorzsához hozzá adjuk az olvasztott vajat,és  a cukrot.Egy  leszedhető  oldalú sütőformát  kikenünk vajjal,és a morzsás egyveleget  belenyomkodjuk az aljába  és az oldalára.A  karamellhez felolvasztjuk a  cukrot,hozzá adjuk a tejszínt,addig kevergetjük míg teljesen fel  olvad benne a  cukor,ezután  levesszük a tűzről,hozzá  adjuk a  vajat,elkeverjük,és  félre  tesszük.A  krém  hozzávalóit egy tálban kikeverjük,esetleg kis citromlevet is lehet hozzá adni,majd a már kibélelt formába öntjük,elegyengetjük,és a karamellszószt rácsepegtetjük.Betesszük a sütőbe,lejjebb vesszük a hőfokot,nekem 180 fokon 50-60 perc alatt  sült át.Nem érdemes nagyobb hőfokon sütni,mert a teteje megég a belseje meg szétfolyik majd.180 fok,légkeverésesen,60 perc ;)

A maradék karamellszószból még csurgathat rá magának aki szeretne,de így is szerintem fenséges az íze :)

3 megjegyzés: