2014. május 21., szerda

Bodzavirág dzsem


Vasárnap elmentünk délután csavarogni,és a végén a fagyis kocsi után koslatva,és megszerezve hűsítőnket,a csatorna  mellett ültünk  és bohóckodtunk,a  végén  pedig elvetemülten ritkítottuk  meg a bodza bokrokat.


Tegnap megcsináltam a szörpöt,az most pihen még  pár napig,várja az idejét,de egy  éjszakai pihentető citromos ázás  után ,a maradék bodzát  is felhasználva neki estem a dzsemnek is.

Hozzávalók:

40 db bodzavirág (nekem kb. 20 maradt,meg rengeteg leesett virágfej,vagy 3  maroknyi)
4 db citrom (bio ,  ha nem  bio,akkor csak a levét  használd )
2 db vanília rúd
600 g cukor
6 db alma
2 cs.  dzsem fix
1  l víz

A bodzát és a  citromkarikákat (vagy levet)rétegezzük egy tálba és lefedve pihentessük egy éjszakát  a hűtőben.Másnap a  dzsem fixeket  és  a cukrot keverjük el,majd egy főzőedénybe öntsük bele a citromos bodzát a tetejére a cukros keveréket.Rakjuk bele a vanília rúd kikapart belsejét,daráljuk le az almát (vagy reszeljük) , azt is adjuk hozzá,öntsük fel a  vízzel és forrástól ,még  5 percig főzzük.Ezután tiszta , száraz üvegekbe töltsük,szűrőn keresztül folyatva.Celofánnal lefedve ,rakjuk rá a tetejét és fejjel  lefelé fordítva hagyjuk 5  percig  pihenni.Majd sorakoztathatjuk  az éléskamra polcára :)
Nagyon egyszerű és nagyon finom <3 Télen-nyáron,sütihez,palacsintához,sütikrémekbe,bármihez,aki ínyenc,annak húsokhoz is tökéletes lehet ;)


1 megjegyzés: