2014. május 21., szerda
Bodzavirág dzsem
Vasárnap elmentünk délután csavarogni,és a végén a fagyis kocsi után koslatva,és megszerezve hűsítőnket,a csatorna mellett ültünk és bohóckodtunk,a végén pedig elvetemülten ritkítottuk meg a bodza bokrokat.
Tegnap megcsináltam a szörpöt,az most pihen még pár napig,várja az idejét,de egy éjszakai pihentető citromos ázás után ,a maradék bodzát is felhasználva neki estem a dzsemnek is.
Hozzávalók:
40 db bodzavirág (nekem kb. 20 maradt,meg rengeteg leesett virágfej,vagy 3 maroknyi)
4 db citrom (bio , ha nem bio,akkor csak a levét használd )
2 db vanília rúd
600 g cukor
6 db alma
2 cs. dzsem fix
1 l víz
A bodzát és a citromkarikákat (vagy levet)rétegezzük egy tálba és lefedve pihentessük egy éjszakát a hűtőben.Másnap a dzsem fixeket és a cukrot keverjük el,majd egy főzőedénybe öntsük bele a citromos bodzát a tetejére a cukros keveréket.Rakjuk bele a vanília rúd kikapart belsejét,daráljuk le az almát (vagy reszeljük) , azt is adjuk hozzá,öntsük fel a vízzel és forrástól ,még 5 percig főzzük.Ezután tiszta , száraz üvegekbe töltsük,szűrőn keresztül folyatva.Celofánnal lefedve ,rakjuk rá a tetejét és fejjel lefelé fordítva hagyjuk 5 percig pihenni.Majd sorakoztathatjuk az éléskamra polcára :)
Nagyon egyszerű és nagyon finom <3 Télen-nyáron,sütihez,palacsintához,sütikrémekbe,bármihez,aki ínyenc,annak húsokhoz is tökéletes lehet ;)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
hű de jól hangzik!
VálaszTörlésBár nincs rá kapacitásom idén :)