Azóta eszembe volt,hogy elkérem a receptet,de mindig valahogy elmaradt,aztán tegnap eszembe jutott,mikor itt böngészgettem,gyors rá is kérdeztem,hogy el ne felejtődjön megint.
Jött is a recept frissiben.
Hozzávalók:
1,25 kg liszt
1,5 élesztő
25 g só
100 g cukor
1 tojás
és a háj helyett 0,5 kg margarin
tojás a kenéshez
Nem kell az élesztőt futtatni,egy tál aljába halmozzuk a lisztet, fészket csinálva a közepébe ,a többi hozzávalót is beletesszük ( kivéve a margarint ),mindig annyi vizet adunk hozzá,hogy a tészta összeálljon,se többet ,se kevesebbet (nekem belement a 8 dl),de ezt majd közben lehet érezni,hogy mennyit igényel.Jól összedolgozzuk(azért a vízzel óvatosan,mert nem szabad túl lágynak lennie a tésztának),mikor kész kinyújtjuk és a margarinból csipkedünk rá,belenyomkodva,hogy mikor összehajtjuk,akkor ne potyogjanak le a margarin darabkák,
majd összehajtjuk és hagyjuk pihenni 15 percet,ezután még 2x megismételjük ezt a nyújtás-margarin csipkedés-összehajtás-pihentetés sorozatot.
a 4. összehajtás után 20 perc pihenő,és utána kinyújtás után lehet háromszögeket vágni a tésztából,
(Ha édesre szeretnénk,meglehet tölteni feltekerés előtt lekvárral,majd ha kész porcukorral leszórni,ha sósra szeretnénk,akár lehet belerakni,kolbászt,vagy virslit,vagy sajtot meg bacont,a sós kiflik esetében a tetejére lehet szórni szezám vagy kömény magot is,de pogácsának is kilehet szaggatni,sajttal leszórni a tetejét)
Én csináltam ma ilyet-olyat-amolyat,mindegyikből ,hogy ne legyen unalmas :)
kolbászos-sajtos
barack és szilva lekváros
A tésztája remekül sikerült,nagyon könnyű és levegős és leginkább a croissant tésztájához tudnám hasonlítani,bár azt még nem csináltam,nem tudom mi kell bele,de szerintem tök hasonló lehet...
Nagyon finom lett :)
Köszönöm a receptet Lívinek és Évának ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése