Sokan nem fordítanak időt arra,hogy igazi bolognai szószt csináljanak,ami nagy hiba,mert nem tudják,hogy mit hagynak ki.Nem különösebben szeretem az Olasz konyhát a sok paradicsom miatt,valahogy nekem mind snassz és egy kaptafa,de ez a recept ,hogy eredeti e vagy sem (?!) , nem tudom,de az biztos,hogy sokkal finomabb,mint a zacskós cucc ,ami persze egyszerűbb,de amióta ezt először elkészítettem,eszembe nem volt tasakos szószt venni.
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes répa,kb. ugyanannyi zellergumó
250 g darált sertéshús (szalonnásabb legyen,ne legyen szín hús)
250 g darált marhahús
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
30 g sűrített paradicsom
3 ek. olívaolaj
2,5 dl alaplé
50 g vaj
bors
só
esetleg egy pici oregánó
A vöröshagymát,a répát,zellert összeaprítjuk,legegyszerűbben,beledobáljuk az aprító gépbe,így a könnyezést is megússzuk.Ha nincs aprító gép,akkor a sajtreszelőnek a legkisebb reszelőjén kell ezt megcsinálni,hogy minél pürésebb legyen a végeredmény.
A vajat az olajban elolvasztjuk,és a zöldségkeveréket hozzáadva addig pároljuk míg a leve elfő.A husikat hozzáadva,fedő alatt addig pároljuk,míg zsírjára nem sül.Ezután felöntjük a borral,tovább főzzük,5 perc után belekeverjük a paradicsomsűrítményt,hígítsuk az alaplével,sózzuk,borsozzuk ízlés szerint,a legvégén pedig hozzáöntjük a tejszínt,ha ez felforrt,akkor el is zárhatjuk a tűzhelyet,és a tésztával,sajttal tálaljuk természetesen.
Tipp:
ha csak sertéshús van otthon,akkor egy marhahúsleves kockát dobjunk a rotyogó raguhoz,és alaplé helyett vízzel öntsük fel....én már így is csináltam,így sem rossz igazából :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése